Efter att ha bestigit Mount Everest elva gånger har klättraren Kenton Cool lärt sig ett och annat som kan vara till nytta för oss alla – även om vi inte delar hans passion för extremt höga höjder.
GLÖM SMÅSAKERNA
”På en expedition är din främsta prioritet att ta dig upp- och nedför berget oskadd, vilket sätter sakerna vi normalt sett oroar oss för i ett helt annat perspektiv”, säger 42-årige Cool. ”Man fattar inte beslut som gäller liv eller död varje dag, men genom att försöka se helheten i tillvaron kan man fokusera på det som verkligen är viktigt.”
Behöver du hjälp med att tillämpa det här tankesättet? Forskare från University of Chicago har upptäckt att vi blir mer öppna för andra sätt att tänka om vi omger oss med saker som får oss på bra humör. Ha alltid en bild på dina barn, din partner eller din idol med dig i plånboken så kommer det att bli enklare att tänka sunda tankar.
JAGA LYCKA, INTE PRYLAR
”Människorna som bor på Himalayas sluttningar är välkomnande mot främlingar och generösa med det lilla de har”, säger Cool. ”Det sätt på vilket dessa, ofta väldigt fattiga människor, lever är ett bevis på att den bästa måttstocken för framgång är lycka, och inte hur mycket pengar du har.”
Det här är inget new age-flum. Att upplevelser är mer givande än prylar har bevisats i flera vetenskapliga studier. Den allra senaste, publicerad i Personality and Social Psychology Bulletin, visar att man kan förbättra sitt humör bara genom att prata om glada minnen. Stressa inte med att uppdatera telefonen – lägg din energi på att planera utflykter och semestrar istället.
ÄNDRA PÅ DET SOM KÄNNS FEL
”Många av dem som jag ledsagat upp till toppen av Mount Everest har genomfört stora förändringar i sina liv efteråt”, säger Cool. ”Vissa kommer tillbaka och säger upp sig från sina jobb. Vissa avslutar sina förhållanden eller till och med skiljer sig, eftersom deras sätt att tänka har förändrats i grunden.”
Du behöver emellertid inte riskera livet uppe på världens högsta berg för att byta riktning i tillvaron. Ta itu med de saker du inte är nöjd med och identifiera de första stegen till verklig förändring.
LED MED SJÄLVFÖRTROENDE
”Inte ens under min första Everest-expedition tvivlade jag på att min grupp skulle klara uppgiften med bravur. Ett bra självförtroende är nyckeln till framgång i varje situation, men det betyder ingenting såvida du inte lyckas ingjuta det i dina medmänniskor”, säger Cool. ”Sårbarheter i gruppen bottnar ofta i personliga problem, och om du inte känner till dina teamkompisars drivkrafter är sannolikheten för att du ska kunna motivera dem liten.”
Cool har rätt och detta gäller även utanför Himalaya. Ett gott självförtroende ökar chanserna för att du ska lyckas – både på ett professionellt och personligt plan. Börja med hållningen, så kommer resten på köpet: öppna upp bröstet och håll blicken riktad framåt för ett mer självsäkert intryck.