Träna hjärtat för att skydda hjärnan!

Tips 24 okt 2014

Kanadensisk forskning visar att du fördröjer hjärnans åldrande med hjälp av konditionsträning.

Konditionsträning kan skydda hjärnan på ålderns höst, enligt ny forskning. ”Kroppens artärer stelnar när vi blir äldre och denna förhårdnad tros ta sin början i aortan, det blodkärl som leder ut från hjärtat, och når sedan hjärnan. Man tror att förhårdnaden i fråga är vad som orsakar försämrad hjärnfunktion hos många äldre”, förklarar Claudine Gauthier, doktor i neurofysik på University of Montreal i Kanada. ”Vi har upptäckt att äldre personer med god kondition presterade bättre i kognitiva tester, vilket kan vara ett bevis för att man kan fördröja hjärnans åldrande genom att hålla blodkärlen i trim.”

Forskarna undersökte 31 yngre personer mellan 18 och 30 och 54 äldre deltagare mellan 55 och 75. På så vis kunde de jämföra de äldre deltagarna inom den egna gruppen och med den yngre gruppen, vars blodkärl ännu inte drabbats av förhårdnader. Deltagarnas kondition mättes på så vis att de först fick cykla på en motionscykel, varefter deras VO₂-max uppskattades. Den kognitiva förmågan mättes med hjälp av ett så kallat Stroop-test, där försökspersonen får se ord skrivna med olika färger och ges i uppgift att säga färgen på orden istället för att läsa dem.

Deltagarna genomgick dessutom tre MRI-undersökningar: en för att undersöka blodflödet till hjärnan, en för att mäta hjärnaktiviteten under Stroop-testet och en för att upptäcka eventuella förhårdnader i aortan.

Resultaten visade att det finns ett samband mellan god kärlhälsa, god kondition och god hjärnfunktion.
hjartahjarna

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.