Träning – bättre än värktabletter

Tips 18 feb 2013

Forskning utförd vid Sahlgrenska akademin visar att fysisk träning och avslappning fungerar bättre än akupunktur när det kommer till att lindra huvudvärk.

Spänningshuvudvärk är en vanlig åkomma – mer än var femte svensk drabbas av det flera gånger i månaden och var tionde har huvudvärk varje vecka. Doktoranden Elisabeth Söderberg vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska akademin, har undersökt vilka metoder som är effektivast när det kommer till att lindra kronisk huvudvärk och kommit fram till att det är fysisk träning och avslappningsövningar som fungerar bäst.

Totalt 90 patienter med kronisk huvudvärk fick testa fysisk träning, avslappningsövningar och akupunktur som smärtlindringsmetoder, och det visade sig att samtliga metoder hjälpte, men de deltagare som gjorde avslappningsövningar hade flest huvudvärksfria dagar.

”Men framför allt visar resultaten att fysisk träning har god effekt på kronisk huvudvärk av spänningstyp, vilket vetenskapligt inte tidigare bevisats. Vid en uppföljning av patienterna ett halvår efter behandlingen var det till exempel gruppen som tränade som mest ökat sin generella livskvalitet”, säger Elisabeth Söderberg.

Med rätt träningsdos kan du alltså undvika att behöva knapra värktabletter i tid och otid – och får så klart en starkare och friskare kropp på köpet!

Ont i huvudet? Förebygg huvudvärk med träning.
Ont i huvudet? Förebygg huvudvärk med träning.

Av: Olof Jisborg Foto: iStock

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.