Välkommen till The ZimZone

Kändisträning 5 maj 2014

Om du följer Farmen på TV4 har du redan fått stifta bekantskap med Zimzon Lelo – en stark och trygg kille med hjärtat på rätta stället, som bytte förortslivet i Rågsved mot en tillvaro som fitness-expert i London. Här berättar han om uppväxten i förorten, hur en knäskada kom att bli startskottet för en framgångsrik fitnesskarriär och sitt eget träningskoncept – the ZimZone.

zimzone

”Nothing good comes easy” är ett motto som 29-årige Zimzon Lelo – känd från TV4:s Farmen – lever efter. Tack vare hårt och dedikerat arbete jobbar han numera som personlig tränare och fitnessexpert i London, med ett eget populärt och hett efterfrågat träningskoncept. Trots detta har han inte tappat sin ödmjuka inställning till livet och sina medmänniskor – något han är övertygad om att han har sin uppväxt i Stockholmsförorten Rågsved och erfarenheterna därifrån att tacka för.

”Jag kommer ursprungligen från Kongo och Angola, men är uppvuxen i Rågsved som äldst av sex syskon och med en ensamstående mamma”, berättar han. ”Det som har format mig är att jag varit tvungen att arbeta hårt för allt jag varit tvungen att uppnå – ingenting har varit lätt. Men bara genom att tro på mig själv och det jag har velat åstadkomma har jag lyckats med det som många skulle anse vara omöjligt.”

Tillvaron i det mångkulturella Rågsved gav också Zimzon en trygghet i mötet med människor, vilket har varit till stor hjälp senare i livet. ”Jag hade mycket kompisar som kom från olika bakgrunder, vilket var väldigt lärorikt”, berättar han. ”Och eftersom jag växte upp utan en pappa från åtta–nio års ålder hade mamma en väldigt central betydelse när det kom till att lära mig rätt och fel och fatta väl underbyggda beslut. Jag lärde mig oerhört mycket under min uppväxt och många av de sakerna bär jag med mig än idag. När jag var ung lyssnade jag kanske inte alltid på vad mamma sa, men nu när jag blivit äldre har jag faktiskt tagit tillvara på många hennes råd och tips. Det är som ett kretslopp, vilket är ganska häftigt.”

Som liten var Zimzon sportig och träningsintresserad och började tidigt spela fotboll. ”Jag började med fotbollen som sexåring och i 15–16-årsåldern fyllde jag på med innebandy, boxning, friidrott och kampsport, så jag har nog alltid varit väldigt aktiv”, berättar han. Fotbollskarriären såg ett tag lovande ut och Zimzon stack över till London för att spela semiprofessionellt, men en skada satte stopp för fortsatt spel. ”Jag slet av ett främre ledband 2010, och läkaren sa att det skulle ta ett år för mig att gå ordentligt igen”, berättar han. ”För mig blev det beskedet som en gnista – jag var nyopererad i knäet och bestämde mig för att bevisa att ingenting är omöjligt. Jag var i bra form i övrigt och satte upp som mål att jag skulle ställa upp i min första fitnesstävling inom ett år, vilket jag också gjorde – och vann! Så har det varit genom hela mitt liv, att jag har varit tvungen att jobba mot någon eller något. Jag tror att det är den drivkraften som har pushat mig, men den har kommit att förändras med tiden och blivit till en passion. Nu känner jag inte längre att jag måste bevisa något för någon, utan det handlar mer om att visa människor att det de tror är omöjligt faktiskt är möjligt.”

Hur kommer det sig att du valde att utbilda dig till PT?
Jag började jobba i receptionen till ett gym. Samtidigt så tränade jag och det var hela tiden folk som frågade efter tips och råd och så vidare, så det var ett val som föll sig ganska naturligt för mig. Men det som verkligen fick mig att få upp ögonen för yrket och tänka att det var någonting för mig var när jag såg hur vissa av klienterna på gymmet blev behandlade av sina tränare – de var inte nöjda när de gick därifrån och då förstod jag ganska snabbt att man måste befinna sig i branschen av rätt anledning. Med tanke på min bakgrund och min historia när det kommer till just hälsa och fitness, så kände jag att jag har en helt annan passion än många andra tränare och skulle kunna ge så mycket mer än vad jag såg att de här klienterna fick. Jag kände helt enkelt att det fanns en öppning för mig att göra något och förändra.

Kan du berätta mer om ditt träningskoncept och den filosofi som ligger till grund för hur du tränar dina klienter?

Jag kallar mitt träningskoncept för the ZimZone, och det går ut på att om du vill komma i form och se bra ut både på insidan och utsidan så måste du ta dig ur din bekvämlighetszon. Konceptet är mestadels baserat på funktionell träning och kroppsviktsbaserade övningar. Det är väldigt viktigt för mig att mina klienter har kontroll över sin egen kroppsvikt innan de börjar lägga till mer motstånd i form av vikter. Jag vill ändra på den hela den här egofixerade mentaliteten där man hela tiden jämför vem som lyfter tyngst. Jag är en hyfsat stor kille, men det finns saker som jag kan göra med min kropp som andra som väger lika mycket som mig skulle anse vara fascinerande.

Jag gillar basövningar som är korrekt utförda och får man bra muskelkontakt så handlar det inte om hur mycket du lyfter, utan du ska träna med vikter som du känner dig bekväm med och tekniken ska vara spot on. Allt handlar om muskelkontakt, du ska få så mycket kontakt som möjligt om du vill bygga och skulptera. Jag tycker dock att man ska jobba med den egna kroppen så mycket som möjligt, för kroppen är en maskin och vi behöver egentligen inte så mycket mer. Vikter kan man använda just om man vill bygga, men hur många procent av befolkningen går runt och ser ut som bodybuilders idag? Det är inte så många, utan man vill istället vara vältränad, tonad och fast. Som kille vill man hellre se ut som en omslagsmodell än en kroppsbyggare.

Du är även verksam som livscoach – varifrån kommer din talang för att motivera och inspirera andra?
Det är nog genom mina egna livserfarenheter och saker och ting jag har varit med om, så att motivera och inspirera kommer ganska naturligt för mig. Och sen har jag en historia, och jag tror att det är viktigt eftersom människor du pratar med vill kunna känna igen sig. Det är viktigt att man lyfter fram att allt inte har varit guld och gröna skogar, utan att det faktiskt har varit tufft att komma dit där man befinner sig idag.


Jag har förstått att du har skådespelarambitioner. Vad är det som lockar med skådespelaryrket?

Dels på grund av att jag har gått på dramaskola här i London, och dels för att det är ett intresse jag har. Jag har haft lite cameos i några shower här och där. Jag åkte till USA för ett tag sedan och då var det många som var intresserade av att jobba med mig. Där har jag kompisar som känner folk på olika produktionsbolag och då fick jag även se hur de jobbar.

Hur kom det sig att du sökte in till Farmen?
Jag sökte faktiskt aldrig till Farmen, utan det var TV4 som tog kontakt med min lillebror och ville att han skulle vara med, men han kunde inte på grund av studier så han rekommenderade mig. Anledningen till att jag tackade ja var att jag kände att det kunde vara bra en bra plattform för att visa att allt det negativa som skrivs om invandrare i tidningarna inte stämmer in på oss alla. Det finns killar och tjejer där ute som är reko och som faktiskt förtjänar en chans. Jag gillar inte tanken på att man inte ska få en chans på grund av att någon annan har gjort bort sig eller betett sig illa. Alla är vi våra egna individer.

Hur funkade det att hålla formen under inspelningarna? Det var ju ganska speciella förhållanden.
Det var inte lätt, jag fick använda mig av det jag hade. Jag kunde ju inte få fullt utlopp för min träning som jag brukar, på grund av energibrist. Om jag bara äter tre måltider kan jag inte köra två pass om dagen − det går knappt att få in ett ordentligt pass på tre måltider per dag på det sättet som jag tränar. Men jag använde mig av det som fanns och gjorde det bästa av situationen. Jag fick använda mig av mitt eget koncept med kroppsviktsträning och jag använde också vattenkannor fyllda med vatten. Sen fanns det lite andra redskap runt omkring som man kunde använda sig av för att göra chins och muscle-ups och liknande.

Det var alltså svårt att uppnå dina näringsmål under inspelningarna?
Ja, absolut. Jag gick ner elva kilo. Jag kom in och vägde 103 kilo och när jag kom ut vägde jag 92. Så det var riktigt svårt, men det var ju inte heller så att jag förtvinade helt. Om något, så har jag faktiskt aldrig ätit så rent som jag gjorde, allt var helt ekologiskt.

Var det tufft att hitta tillbaka till din normala form efteråt?
Ja, jag väger fortfarande inte lika mycket som när jag kom in. Elva kilo är mycket att gå ner. Det tar tid att bygga upp igen, och det är det folk inte förstår. De som kan mycket om träning vet hur lång tid det tar att bygga upp en fysik, medan många andra tror att det bara har tagit typ två veckor. Formen har jag hittat tillbaka till, men jag väger inte lika mycket som när jag åkte till Farmen.

Hur ser din kosthållning ut i vanliga fall? Följer du någon diet?
Jag håller mig borta från alla typer av dieter. Det viktigaste för mig är att lyssna på min egen kropp och se vad som funkar för mig. Jag känner min kropp väldigt väl, så jag vet vilken typ av kolhydrater och protein jag behöver. Om jag känner att jag har lite låg energinivå så vet jag direkt att jag inte har ätit tillräckligt med sötpotatis, eller vad det nu kan vara. Om jag ska gå in och köra ett ordentligt pass så måste jag ha ätit en ordentlig måltid innan, för jag kommer att bränna av ganska ordentligt med kalorier.

Sen är jag jättenyfiken och testar nya grejer hela tiden för att ta reda på hur de funkar och hur min kropp reagerar på dem. Men jag tycker att det är begränsande att hålla sig till en diet – det är bättre att vara öppen för alla typer av alternativ.

Hur ser din träning ut? Hur ofta tränar du och vad tränar du?
Just nu har jag faktiskt precis avslutat en bulkperiod. Det var väldigt tungt med mycket basövningar – bänkpress, knäböj, benpress och gående utfall med vikter. Men nu är den perioden slut, så nu kör jag istället mycket högintensiv stationsträning, som jag varvar med cardio i form av exempelvis sprintintervaller.

Om vi kikar på den närmaste framtiden – är det något särskilt som händer eller några specifika projekt du har på gång?
Ja, det är ganska mycket som händer faktiskt. Jag kommer att hålla i ZimZone Summer Body Bootcamp som drar igång om två veckor och som håller på hela sommaren. Jag hoppas också på att få ett reportage till i Muscle & Fitness och så satsar jag på att hamna på omslaget till en fitnesstidning.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.