Vi testar Thaiboxning

Träning 27 okt 2013

thaibox

Finns det något bättre ställe att lära sig thaiboxning på än i sportens hemland? Vi hittar matchformen på Fairtex boxningsgym i Pattaya.

Även om kung Rama IX sitter på tronen så är det egentligen kaoset som regerar i Thailand, vilket de allra flesta som besökt landet kan bekräfta. Avsaknaden av struktur genomsyrar det mesta i samhället, vilket man märker tydligt på Fairtex-gymmet i Pattaya, där man – trots att man har producerat några av världens bästa thaiboxare och är Thailands kanske mest framstående boxningsgym – tar väldigt lätt på så världsliga begrepp som punktlighet. Gymmet erbjuder två schemalagda träningspass om dagen, ett mellan 07:00–10:00 och ett från 14:00–17:00. När jag anländer till mitt första morgonpass vid 07:00 är jag inte helt förvånad över att upptäcka att jag är den enda personen på plats.

Jag väntar så pass länge att jag börjar undra om jag har tagit fel på tiden eller till och med om jag befinner mig på fel plats, men till sist dyker ett par thailändare upp och går raka vägen till de fyra boxningsringarna. Under de följande 15 minuterna anländer ungefär ett dussin personer till. Vissa av dem är thailändare och andra inte, men alla är fighters av det öronbedövande ljudet från fötter, knytnävar och armbågar som landar tungt mot sandsäckarna att döma.

HOPPREP OCH MITTSAR
På Fairtex Pattayas hemsida står det att morgonpasset inleds med en sex kilometer lång löprunda längs med stranden, men de här killarna har inte för avsikt att lämna gymmet. Ingen leder någon uppvärmning och alla verkar redan veta vad de håller på med. Ett par killar hoppar hopprep, så jag letar reda på ett och börjar hoppa jag med. Andra har tagit sig upp i ringarna och kör mittsträning tillsammans med tränarna. Precis när jag börjar undra om jag har tagit mig hela vägen till Pattaya för att bara hoppa hopprep, så gestikulerar en tränare i en av ringarna att jag ska komma dit.
Han presenterar sig som Chang. Jag berättar att jag är nybörjare, varpå han ler och ber att få titta på min fightstance. Efter att ha gjort en dålig imitation av Tony Jaa i Ong-bak trillar poletten ner och Chang inser att jag inte bara är nybörjare utan en komplett, absolut nybörjare som inte har en aning om vad han sysslar med. Han tar med mig till en spegel så att jag kan jobba på min stance, och repeterar samma instruktioner med tålmodig stämma tills han är nöjd. Efter ungefär 15 minuter går vi tillbaka till ringen för att köra lite mittsträning och jag lyckas på något sätt glömma allt som Chang precis har lärt mig.

”Vänster, höger, vänster, vänster, höger, vänster”, ropar han, något uppgiven över min oduglighet. Efter de flesta slagserier får jag repetera det jag nyss gjorde, så att han kan ta tag i mina armar och handgripligen rätta till min teknik. När jag glömmer att dra tillbaka händerna till gardpositionen framför mitt ansikte vickar han förmanande med pekfingret. Efter fjärde gången bestraffas jag med ett snabbt slag mot huvudet. Det får önskad effekt och efter ett par smällar till så drar jag instinktivt tillbaka händerna för att skydda ansiktet.

VÄRME OCH SVALKA
På Fairtex varar varje privatsession med en tränare i fem stycken fyraminutersronder, där tränaren använder traditionella thaimittsar (långa mittsar som skyddar tränarens underarmar) under de fyra första ronderna och fokusmittsar av mindre modell under den sista. På grund av det varma och fuktiga klimatet står det ett par fläktar i gymmet som blåser svalkande över ringarna. Det är helt omöjligt att tänka sig att träna utan fläktarna, som skänker lite välbehövlig svalka under pauserna mellan ronderna, som ändå tar slut alldeles för fort. Jag har bra kondition, men det som räddar mig från total kollaps under den sista ronden är det konstanta pausandet för att rätta till min teknik.

Om du är en hyfsat erfaren thaiboxare och funderar på att träna i Thailand, så är det en bra idé att du tränar upp din kondition innan du reser för att försäkra dig om att du får ut så mycket som möjligt av träningen i värmen. Om du inte har tränat thaiboxning innan överhuvudtaget, så rekommenderar jag att du går på några träningspass först hemma för att bekanta dig med grundteknikerna. Jag är den enda personen som tränar på Fairtex som inte har thaiboxats tidigare, och även om alla är väldigt vänliga så pratar vissa av tränarna väldigt lite engelska och har därför vissa svårigheter med att lära ut en del tekniker från grunden. Trots att jag inte har lärt mig bemästra slagteknikerna ännu, så går jag och Chang vidare till sparkar, knän och armbågar – och jag får inte riktigt kläm på något av det.

KICK-OFF
När det är dags för eftermiddagspasset beger jag mig bort till boxningssäckarna för att försöka omsätta det jag nyss lärt mig i praktiken. Chang kör mittsträning med någon annan och återigen känner jag mig lite vilsen och är inte helt säker på vad jag ska göra. En av tränarna som knappt pratar någon engelska alls gestikulerar åt mig att sparka på en stor, madrasserad pelare. ”Bättre än säck”, säger han med ett illmarigt leende.

Jag tar ett steg åt vänster för att öppna upp min stance, lyfter på höger ben, skickar iväg en spark via höften och träffar med skenbenet. Det visar sig att stoppningen inte är särskilt tjock och en dov smärta fortplantar sig genom hela vaden. Jag vänder blicken mot min tränare som flinande svarar genom att skrika ut en order: ”Femtio – varje sida!” Jag vill ju inte vara en gnällig utlänning så jag gör som han säger, men för varje spark blir smärtan allt mer intensiv och de gånger jag träffar fel gör det ordentligt ont i foten.

Jag har hört talas om thailändare som i väldigt ung ålder börjar sparka mot hårda föremål för att härda sina skenben mot smärta, men jag är inte säker på om det är något man kan börja med vid 27 års ålder – i synnerhet inte med tanke på att jag knappt kan ta mig ur sängen morgonen därpå. Varje litet steg är en plåga och jag stönar av smärta varje gång ändrar ställning. Smärtsamt medveten om att min muay thai-kurs bara är fem dagar lång, blir jag ändå tvungen att fatta det svåra beslutet att hoppa över träningen den andra dagen.

Om jag skulle bli ombedd att recensera träningen på Fairtex skulle mitt omdöme bli ”svår, smärtsam och väldigt varm”, men så är jag också nybörjare – och därför tar jag kontakt med några av de andra utlänningarna som tränar här för att få deras syn på saken. Praktiskt taget alla svarar att träningen är allt de har hoppats på, och att de är tacksamma för möjligheten att få slipa på sina färdigheter tillsammans med några av Thailands bästa fighters. De flesta av de män och kvinnor jag pratar med hoppas till och med på att få gå sina första matcher på den lokala arenan.

Alla är överens om att instruktörerna på Fairtex inte bryr sig om hur duktig man är, utan främst fokuserar på att man kämpar och gör sitt bästa. Om du inte vill träna, så vill inte de heller träna dig. Med dessa råd i tankarna – och ekot av tunga sparkar mot ett par mittsar ringande i öronen – lämnar jag gymmet för en simtur i hotellets pool och går och lägger mig tidigt för att vara fit for fight inför morgondagens träning.

HÅRT VIRKE
Nästa dag är smärtan värre än någonsin, men jag tvingar mig själv att stappla iväg till morgonens träningspass. När det sätter igång runt 07:20 har jag redan hunnit köra säckträning i nästan en timme, vilket har hjälpt mina stela ben att återfå sin rörlighet. Tränaren som fick mig att sparka på pelaren för två dagar sen får syn på mig och frågar om jag vill köra lite mittsträning. Fem ronder senare känner jag att jag har vunnit hans respekt bara genom att komma till träningen och göra mitt bästa – trots min något usla stance och dåliga teknik. Men kanske är det faktiskt så att jag har blivit bättre, för när jag senare tränar med Chang igen så ler han och säger: ”Du är en riktig fighter nu.”

Om du åker till Fairtex Pattaya och förväntar dig organiserade pass på fasta tider, så kommer du att bli besviken. Men om du däremot åker i syfte att träna så hårt du kan utifrån de förutsättningar som finns, så kommer tränarna att ge dig all den coachning du behöver. Jag skulle inte rekommendera att du åker för att lära dig thaiboxning från grunden, på grund av språkförbistringen, men om du har vissa baskunskaper och vill slipa på din teknik tillsammans med några av Thailands bästa thaiboxare, så är Fairtex Pattaya ett självklart resmål.

För mer information, besök fairtex-muaythai.com

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.