Vila dig i form

Träning 15 jun 2016

Tajma viloperioderna mellan seten smartare för att bli starkare.

Vila

För att få ut maximalt av varje pass är det viktigt att du får rätt mängd vila mellan varje set. Forskning visar att längre vilopauser är att föredra framför kortare när man kör breda basövningar, medan pausernas längd inte spelar lika stor roll under isoleringsövningar.

I en studie som publicerats i Journal of Strength and Conditioning Research fick en grupp män köra benpress och hantelflyes, med viloperioder på antingen en eller tre minuter mellan seten under de båda övningarna. Forskarna upptäckte att de kortare viloperioderna inte fick testpersonerna att känna sig tröttare när de körde flyes, medan utmattningsgraden ökade rejält då de bara vilade i en minut mellan seten i benpress.

Forskarna drog slutsatsen att ”viloperioderna förebygger utmattning i större utsträckning då stora muskelgrupper är inblandade”. Vila därför i minst tre minuter när du kör tunga basövningar för att se till att musklerna får tillräckligt med tid att återhämta sig så pass mycket att du kan ge allt även under de följande seten.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.