Vilket kosttillskott passar dig?

Träning 29 maj 2013

Vi svarar på de vanligaste frågorna.
Kosttillskott protein

Kan jag inte få i mig allt jag behöver via kosten?
Jo, om du verkligen har koll på vad du stoppar i dig. Ibland måste du dock äta väldigt mycket mat för att få i dig de optimala mängderna av vissa näringsämnen. För att få i dig allt det kreatin som många träningsexperter rekommenderar måste du äta ett helt berg av kött! Använd tillskott för att fylla luckorna i din kost, men låt dem inte kompensera för en dålig kosthållning.

Måste jag ta tillskott de dagar jag inte tränar?
Ja, det måste du. Du blir starkare medan du återhämtar dig från träningen, så därför är det viktigt att du får i dig tillräckligt med näringsämnen under dina vilodagar.

Ska jag gå upp mitt i natten för att ta tillskott?
Definitivt inte. Du kanske har hört talas om kroppsbyggare som ställer klockan på 03:00 för att gå upp och dricka en proteinshake, men så fort du har varit vaken i mer än tre sekunder avbryts produktionen av hormonet melatonin, som är viktigt för muskeltillväxten. Det är bättre att du försöker få dig långsamma proteiner – i form av exempelvis nötter, keso eller en kaseinshake – innan du går och lägger dig.

Är det säkert att använda tillskott?
Eftersom kosttillskott rent tekniskt klassificeras som livsmedel så gäller inte samma strikta riktlinjer när det gäller tillverkning, tester och innehållsmärkning som för licensierade mediciner, så det finns ingen garanti för att de kommer att leva upp till vad de utlovar. EU överväger att införa ett striktare regelverk för kosttillskott, men för närvarande är det upp till tillverkarna själva att kvalitetssäkra sina produkter. Försök att välja produkter som är ISO 17025-certifierade, vilket innebär att de har blivit utsatta för omfattande kontroller under tillverkningen.

Kan jag åka dit i ett dopingtest efter att ha ätit tillskott?
Kanske. Om du tränar och tävlar på en så pass seriös nivå att du kan bli testad för doping så måste du vara försiktig. I tysk en studie som utfördes på uppdrag av internationella olympiska kommitténs undersöktes 634 olika tillskott för att se om de innehöll steroider. Man kom fram till att 15 procent av tillskotten innehöll ämnen som skulle resultera i positiva dopingtest, även om inga av dem innehöll steroider. Är du bekymrad över detta ska du prata med en näringsfysiolog eller dietist innan du tar tillskott.

Kan jag få en muskulös kropp utan att träna om jag äter rätt kombination av tillskott?
Tyvärr inte. Den som säger att du kan få stora muskler och synliga magrutor med hjälp av någon slags magisk formel ljuger. Om du äter rätt, tränar hårt och väljer välkända och testade tillskott, så kommer du att få de resultat du vill ha.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.