För ”länge” sedan (läs för ca 3 år sedan) när min blogg fortfarande låg på blogspot gjorde jag ett inlägg som skapade mer läsare än något annat inlägg jag gjort. Det var inte långt, men det berörde ett ämne som fick många att fundera och tänka till. Exemplet jag använde då men också nu är köttbullar, ett livsmedel som är väldigt enkelt att köpa fryst och bara slänga i stekpannan. Visst är det skönt och bekvämt med detta tillagningssätt, för att inte tala om tiden man sparar… Ja, ni förstår nog min ironi här!
Det är många som köper dessa färdiglagade köttbullar, vilket jag själv inte gjort sedan en lång tid tillbaka. Visst, det går som sagt snabbt och det är enkelt… Vad gäller tiden anser jag helt enkelt att det är en planeringsfråga. Det finns även en hel del näringsmässigt man går miste om i att inte göra sina egna, egenrullade och hemlagade köttbullar. Väldigt stor del av de färdiga produkter (färdigmat) som finns att köpa i affären innehåller olika tillsatser för att ”fylla ut” produkten. Varför? Jo, för att det i detta fall helt enkelt är billigare med t.ex socker, potatis och potatismjöl, än det är med kött. Producenten vill såklart göra produkten så billig som möjlig att tillverka för att utöka sin egen vinst. Under bilden ser ni de olika ingredienserna vilket även gör att näringsinnehållet blir därefter.
Ingredienser i Mamma scans köttbullar:
Gris- och nötkött, vatten, potatis,
potatismjöl, lök, jodsalt, potatisfiber,
druvsocker, socker, kryddor, jästextrakt,
köttbuljongextrakt.

Mamma Scans köttbullar (per 100g)
220 kcal
13g protein
7,4g kolhydrater
15g fett
Näringsinnehåll nötfärs (per 100g)
147 kcal
20 g protein
0g kolhydrater
10g (ca) fett


