Män BLIR sjukare än kvinnor Utan att vara provokativ...

Forskning/Studier 30 apr 2016

”Ni ska bara veta hur det känns när en man är riktigt förkyld…” ? Ni känner säkert igen detta uttryck som jag själv kommer ihåg från en reklamfilm som gick på tv för en väldans massa år sedan.

Nu när jag varit hemma sjuk och inte tränat på fem dagar kom jag att tänka på en studie som jag tog del av genom ”The Telegraph”. The Telegraph hänvisar till denna studie som är genomförd på Durham University i England. Lite kortfattat tar man i denna studie upp att män registrerar fler smärtsignaler på grund av ett större antal temperaturreceptorer. I och med att män registrerar detta upplever de sjukdomar värre och mer än vad kvinnor gör.

Ur ett historiskt perspektiv tar tidningen även upp hur det kan hänga ihop med den primitiva människan som förut var beroende av mannan och jägaren i familjen. Det passade sig bättre att mannen var ordentligt sjuk en kortare period så han snabbt kunde återgå till sin främsta uppgift, dvs att jaga. Kvinnan däremot, kunde vara ”mindre” sjuk under en något längre period.

Jag försöker alltid ställa mig kritisk till allt vad gäller studier och forskning, men vill även ha det som ”underlag” i mina tankar kring fitness, hälsa och nu även här ur ett historiskt perspektiv. Och det som jag tar upp här, det bara måste stämma, inte sant? ?

En trevlig dag lider nu mot sitt slut. Jag har denna lördag tillsammans med Theresia genomfört mitt första pass på fem dagar då jag varit sjuk i veckan, därav den ”passande” texten ovan gällande oss män och sjukdom.

IMG_20160430_195859

Vidare har vi mött upp en klient som jag har förmånen att få arbeta med. En klient tillika vän som jag ska tala lite närmare om här på bloggen imorgon. Jag ser oerhört mycket fram emot att låta er följa denna krigare mot hennes, eller rättare sagt vårt gemensamma mål ?

/DMC

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.