”Under mina vingar” Atlet, sambo, bästa vän, livspartner och så mycket mer...

25 sep 2016

Detta var tanken att gå av stapeln förra året… Att kvinnan i mitt liv, min kärlek, min ”partner in crime”, hon som tror på allt jag gör skulle kliva upp på scenen i Bikinifitness på Luciapokalen. Det blev av olika anledningar tyvärr inte av. Men nu, om allt går som planerat vilket jag tycker att det gör än så länge, kommer hon att stå där på scenen på Lucialpokalen den 25:e november och glänsa. Det fina, men också svåra är att vi gör detta tillsammans, dvs att vi tillsammans slår ihop våra huvuden för att ta henne dit hon har som mål att komma. Och det är minst sagt en ära för mig att få vara en del av detta.

Jag vill inte kalla mig coach då det är svårt att upprätta en liknande dialog med sin käresta som med en klient. Man kanske kan tycka att jag som ska vägleda henne ska gå in med ännu mer dedikation och vilja för henne att lyckas då det är en person jag håller så pass varmt om hjärtat… Det kan vara svårt det där.

 

På gott och ont

Det finns som sagt många aspekter i att beblanda sig i hur en person ska träna när man redan delar så mycket annat. Många väljer att inte gå denna väg, utan man anlitar en utomstående vilket jag kan ha förståelse för. Det blir tillsammans med så många andra samtalsämnen en konstant dialog där jag vill mena på att det kan vara lättare att snappa upp saker och att låta sig påverkas av en annan person. Ett öppet sinne från båda håll kommer vara helt avgörande för att lyckas med en process likt denna. Senast igår (lördag) hade vi en diskussion som jag väljer att dela med mig av. Jag fick till mig att jag inte är rak nog, att jag inte ger de tydliga svar som jag kanske brukar ge till andra klienter. Det är hårt att höra, men jag tar åt mig och kan bara respektera att det är mig Theresia förlitar sig på i detta. Dock kan hon även söka tips från andra kunniga ibland. Jag måste helt enkelt jobba med mig själv här och var mer klar och tydlig.

I allt detta ville Theresia själv att jag skulle lyfta det faktum att hon ser sig själv vara en svår person att jobba med. Varför? Återigen med Theresias tillåtelse, nästan på hennes begäran skriver jag att jag jobbar med en person som har en svårare historia när det kommer framförallt till kosten. För ett par år sedan hade Theresia ett svårare fall av ätstörning, en period i hennes liv som alltid kommer att vara med henne på ett eller annat sätt.

received_10209368143433032

Det är något som idag har stor påverkan i hennes bemötande gentemot mat. Och att gå på diet inför en tävling är inte heller något som gör situationen lättare. Bara tanken att hålla sig strikt till ett kostschema är skrämmande nog för henne då detta var något liknande hon tillämpande under sin svåra period. Ett kontrollbehov som mynnade ut i en stress som gjorde det hela ohållbart. Denna stress kan göra sig påmind när det kommer till en diet som hör till inför en tävling. Jag vet inte, men jag vill nog tro att detta har gjort mig försiktig i hur jag bemöter hennes kost.

Vi har gjort ett kostschema tillsammans, men det är otroligt flexibelt om vi jämför med hur jag t.ex utformade schemat till Linda Sunnefors (en klient och vän som tävlade i Alströmerpokalen). Varje måltid på dagen har minst 5 alternativ där mängden inte är angiven. Vi har här gått på känsla, vilket jag gärna fortsätter med för att inte öka stressfaktorn som redan finns inom henne.

Rent fysiskt skulle jag säga att det svåraste är att bygga upp och skapa mer muskelmassa. Theresia dagliga intag har från början legat på ett lägre antal kalorier än vad jag anser lämpligt för att öka muskelmassa och volym. Något kaloriöverskott har inte varit på tala, utan vi har fokuserat på en mer proteinrik kost än tidigare. Och vi har nog båda sett utveckling trots svårigheterna jag nämner.

 

Balans eller obalans i det mentala

Ett annat hinder är vågen. Theresias mentala välbefinnande har hon bl.a sökt via denna. Hon har en siffra på vågen, vi kan kalla det hennes ”mentala trivselvikt”.  När denna siffra ändrar sig, när den sjunker vilket inte är helt ovanligt under en diet, då ökar hennes stress tillika rädsla att närma sig där hon en gång var. Med andra ord ser hon inte kroppen, utan här måste hon helt enkelt ha mig som stöttepelare där jag avgör vad som är ok och inte ok. Det blir lite som att hitta balans i hennes obalans.

Samtalen med Theresias som rör hennes historia kopplat till hennes ätstörning kan ta henne till tårar, men det är något som jag tror på att vi måste vi ta oss igenom. Det vet jag att Theresia själv också anser vilket gör det hela något lättare.

”Det är som demoner som spökar i hjärnan och motarbetar den kunskap jag har”

Detta är Theresias förklaring av vad som kan pågå i hennes huvud. Hon besitter kunskap kring ämnet kost och näring och intresserar för det. Men om det kommer för nära det som hon ser som obalans, då tar dessa hjärnspöken över och kunskapen hon besitter blir som bortblåst. Jag har varit med när hennes hjärnspöken tar över och kan då känna mig maktlös, något jag egentligen inte vill vara del av. Detta för att jag kan känna ansvar att få bort det som motarbetar henne. Jag vill bota henne, men jag vet att inte kan det. Det jag kan göra är att vara med henne och vara nära henne i dessa stunder.

 

Med motgångar kommer utveckling

Jag kommer göra mitt bästa. Och det mest framgångsrika konceptet är att lyssna på henne och hitta en väg/dialog som passar oss båda. Vi ansvarar för det tillsammans men jag tror jag känner ett desto större ansvar i denna process då det är hon som förlitar sig på mig och inte tvärtom. Det är så det ska vara också tycker jag…

_20160925_153255

Vi väljer lite hur vi vill se på veckorna bakåt såväl som veckorna som ligger framför oss. På samma sätt som jag ber dig Theresia att inta ett öppet sinne och försöka möta mig i mina tips och råd, måste jag själv tillämpa samma mindset för att vi ska kunna ge dig så bra förutsättningar som möjligt. Veckorna som varit hade nog kunnat utformats bättre, men hur det än är så är det första gången vi ”jobbar” på detta sätt tillsammans. Erfarenheter är till för att nyttjas och det ska vi nu se till att göra på bästa sätt.

_20160925_153028

Jag känner ändå att vi verkligen är på rätt spår då jag denna morgon såg henne vara i bättre form än på mycket länge. Du är galet duktig Theresia! ?

_20160925_183822

 

9 weeks out!

/DMC

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.