Teamwork är nyckeln till allt! Ensam är stark? absolut! men tillsammans är vi starkare!

16 Nov 2015

Ensam är stark? absolut! men tillsammans är vi starkare!

Teamwork-coming-together-is-a-beginning-keeping-together-is-progress-working-together-is-success

En medarbetare, en partner, en familj eller exempelvis dina vänner. Alla har på något sätt satt spår i din tillvaro och alla har ni på något sätt använt er av någon form av samarbete. Detta samarbete är teamwork!

Att bygga up och att hålla ett team rullande i vått och torrt är verkligen ingen enkel uppgift. Även de människor och team som lyckats nå vad vi anser vara toppen på berget har väldigt svårt att förklara, och efterlikna den väg, de beslut och val de gjort för att ta sig dit.

Är det en stark arbetsmoral, är det kemin mellan medarbetarna eller är det verktygen som ni använder i teamet för att bygga något som ingen annan har eller kan?

 

Hur startar ett lag sin resa?

en resa startar oftast med en person vars mål,dröm eller vision är så stark att andra finner sig manade att göra följe på denna resa oavsett den dimmiga vägen som kanske väntar.

Den här personen är eller måste förr eller senare bli en ledare, någon som kan strukturera upp en plan mot det mål som hans lag skall sträva mot. Teamet kommer att nå målet endast och endast! om planen som ledaren skapat i kombination med det team som ledaren noggrant valt ut skapar den synergi som behövs för att orka följa vägen som tar teamet till en nivå över alla andra.

Det finns om vi skall förenkla det två typer av ledare och därefter oändligt många kombinationer. Den ena ledaren är relationsorienterad och den andra ledaren är resultatorienterad.

 

Med relationer som är goda vill ledaren skapa ett klimat i sitt team som automatiskt ger en tillvaro av att tillsammans kan vi lyckas och nå dit vi ska samtidigt som att fokus på målet blir lidande. Teamet vet vart de vill och vad de vill men det får inte påverka relationen i en dålig mening.

 

Den resultatorienterade ledaren har då tvärtemot ett tänk där resultatet är att föredra!

Det spelar inte någon roll hur snäll,arg eller ledsen du är och hur du påverkar dina medarbetare eller ditt team, så länge du når det resultat som krävs för att vi ska ta två steg fram och ett steg bak.

 

Och som sagt så finns det en kombination mellan de båda. Vilken som är bäst får ni själv stå och välja mellan. En ledarskapsmodell som jag finner väldigt effektiv och som har påvisats gynna de flesta lag är det situationsanpassade ledarskapsmodellen, där ledaren anpassar sitt ledarskap beroende på laget,gruppen som skall ledas.

 

Sist men inte minst måste vi inse att ett starkt team börjar alltid med den enskilda individen. Hur mycket kan, vill den är personen göra för sitt lag, vad tillför denna i form av motivation, anda eller kunskap?

 

så att sist lämnar jag er med en sanning.

Ensam är stark!

Men många starka vinner alltid över den ensamma styrkan.

En knytnäve slår starkare än ett finger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.