Träna hårt eller träna smart? Brain + Muscle

12 aug 2016

Yes visst har vi alla varit där?

sddefault

 

 

I de flesta idrotter har tankarna varit under en väldigt lång tidsepok att om vi tränar mer och hårdare, kommer resultaten följa.

Det finns studier som pekar på att träningen där vi bryter ned musklerna inte behöver ske igenom en genomkörning av 7 olika övningar . Utan det räcker med att microslitage på musklerna sker för att hypertrofi skall framgå tydligt över tid.

Endå fortsätter vi bestämt att höra frågor som hur många olika övningar ,hur länge brukar du vara på gymmet,hur många set reps ska vi begränsa oss till.

 

Några enkla riktlinjer som jag brukar förhålla mig till är

8-12 repetitioner och 3 set: För att bygga muskler men även uthållighet

5-7 och 3 set : Högre intensitet och muskelhypertrofi

5-x 3-5 set fokuserar vi mest på styrka

 

Vi håller det ganska enkelt.

Självklart har detta debatterats och diskuterats, därav får vi inte glömma eller bortse den mänskliga faktorn att alla kroppar är byggda på olika sätt, vi fungerar på olika sätt och att vår kropp anpassar sig på olika sätt.

Så att när vetenskapen pekar på en eller flera faktorer, behöver inte dessa vara absoluta. Det enda sättet att ta reda på om något funkar för dig eller inte är ju självklart att sätta teori i praktik.

——————————————————————————————————————–

Jag rekommenderar alla som tränar, både på motionsnivå och högre att verkligen anpassa sin träning till den enskilda individen och inte alltid följa mönster som finns ner printade i gymmets värld.

———————————————————————————————————————

Just nu är andra veckan på dieten inne på sitt slut.

Små förändringar är att lägga märke till. konturer på ben synliggörs lite bättre. Ådror på armar/axlar börjar skymta dagsljus och jag känner mig lättare i kroppsövningen. Säkerligen är detta mycket placebo men det är ju bättre än inget alls 🙂

Fortfarande lyckas jag hålla mig på det torra och inte smugit in något annat i kosten. Nästa vecka bär det av mot Sarajevo i Bosnien för att gå på filmfestival, där kommer den riktiga utmaningen, hur skall jag komponera mina matlådor för att ta med mig?

Någon med bra tips hör av er ! 😉

———————————————————————————————————————-

Träningen rullar på för fullt med mer fokus på övningarna som jag ska tävla i. Dessa övningar är chins/pullups kalla det vad ni vill, dips, hinderbana och posering.

Just nu ligger jag ganska högt i reps antal för att försöka mejsla fram konturer och volym. Ju närmare tävlingen ju högre repetitionsantal kommer det bli på respektive övningar för att orka mer och arbeta på flåset/uthålligheten.

Nästa vecka kommer det även att läggas in intervaller för att lyckas tappa lite mer i kroppsfett och öka flåset ytterligare.

Nu ska jag äta min kycklinglåda, har två kvar för dagen!

Ha en underbar helg!

sets-and-reps

/cheers

 

 

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.