Varför träna olympiska lyft kraftutveckling

23 Nov 2015

Frågan då.

varför träna olympiska lyft, förutom om du självklart skall tävla eller bli bra på det ?

Grunden i lyften lär atleten aplicera en stor mängd kraft åt en viss riktning , samtidigt som atleten aktiverar fler muskelfibrer än någon som inte tränar ol.

Inte bara aktivationen blir bättre , utan även aktivationen av fibrerna sker mycket snabbare med hjälp av det somatisk motoriska nervsystemet.

Detta är oerhört viktigt för atleter som vill utveckla styrka samtidigt som de vill behålla sin egen kroppsvikt inför en prestation.

Några av de fakta som bevisats påverkas av ol är

1 kraftutveckling

2 kinetisk förmåga förbättras

3 neurologiska rekryteringen utvecklas och blir bättre

Atleter som tävlar i olympiska lyft skiljer sig inte mycket från många andra sporter. Individen måste lära sig utföra ett moment i en så synkroniserad rörelse som möjligt. För att utveckla så mycket kraft som möjligt och göra det så snabbt och så effektivt som möjligt.

alla sporter kräver olika mycket synkronisering av balans,styrka,koordination,kraft,fart och flexibilitet. Olympiska lyft kräver alla delar !

en viktig del i hela sporten är att kunna utveckla kraft. Med kraft menas det som krävs för att förflytta ett externt föremål och manipulera dess bana.

 

en annan positiv egenskap med tränandet av olympiska lyft är att ett pass behöver inte ta allt för lång tid, samtidigt som du tränar hela kroppen med hjälp av massvis med muskler som aktiveras samt leder som jobbar i en kinetisk och följsam rörelse.

 

 

26 Jul 1996: Pyrros Dimas of Greece wins gold in the 83kg weightlifting at the Georgia World Congress Centre at the 1996 Centennial Olympic Games in Atlanta, Georgia. Mandatory Credit: Rick Stewart /Allsport
26 Jul 1996: Pyrros Dimas of Greece wins gold in the 83kg weightlifting at the Georgia World Congress Centre at the 1996 Centennial Olympic Games in Atlanta, Georgia. Mandatory Credit: Rick Stewart /Allsport

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.