Mental Inspiration.. Din väg till ett hälsosammare tänk..

Mentalt Tänk 18 jun 2016

Av Kim Werth på Fighting Mentality (www.fightingmentality.se)
Jag påstår att alla människor som på något sätt presterar något skulle öka sina resultat genom mental träning !

Om du är en av alla människor som på något sätt tränar något eller utövar någon form av sport tycker jag du ska ställa dig följande fråga. ”Hur stor del av din prestation är mentalt?”. De flesta brukar svara mellan 50 och 100 procent. Nu vill jag att du ställer dig ytterliggare en fråga. ”Hur stor del av din träningstid spenderar du på mental träning?”. Svaren jag får när jag ställer denna fråga brukar bli i stil med ”Det har jag inte tänkt på” eller ”Typ inget alls”. Känner du igen dig ?

För mig består en prestation om tre saker som alla krävs för att lyckas utföra den. Det första som krävs är KUNSKAP om det du ska prestera. Det kan handla om utförande, spelregler eller taktik. Om du inte vet hur du ska prestera kommer du få svårt att lyckas. Det andra som krävs är de FYSISKA EGENSKAPERNA. Snabbhet, styrka och uthållighet är tre exempel och listan kan göras lång. De fysiska egenskaperna brukar vara något självklart för alla när det kommer till träning och idrott. Det tredje som krävs är våra MENTALA EGENSKAPER. Motivation, eftersträvan, fokus och självkänsla är alla exempel på egenskaper som också är en nödvändighet för att kunna prestera. Om du inte motiveras av att gå till gymmet, hur troligt är det då att du kommer gå ? Om du inte känner dig bekväm i situationen kring träningen hur bra tror du att du kommer prestera då ? Om rädslan för att misslyckas på en träning är större än att lyckas kommer du då helhjärtat gå in för utmaningen ? Våra mentala egenskaper påverkar vårat sätt att prestera fysiskt på många sätt. Dem kan göra att vi vågar pusha oss det där lilla extra som gör att våra resultat blir så bra dem kan bli eller så kan dem göra att vi inte ens kommer försöka. Hur påverkas dina prestationer av dina mentala egenskaper ?

Jag arbetar med idrottare på olika nivåer och inom olika idrotter. Det spelar ingen roll om du är en elitidrottare på högsta nivå, motionär med siktet på Göteborgsvarvet eller om du går till gymmet för att må bra och känna dig hälsosam. Dina mentala egenskaper kommer påverka dina prestationer oavsett om du vill det eller inte. För vad består egentligen våra mentala egenskaper av ? Motivation, eftersträvan, fokus och självkänsla. Hur kan detta påverka hur vi presterar fysiskt ? Jo genom känslor. Det är känslorna bakom egenskaperna som påverkar oss. Rädsla, önskan, längtan, glädje, irritation eller ilska. Det är känslor som påverkar våra mentala egenskaper. Känslor som gör att vi antingen gör vårt yttersta för att lyckas eller ingenting alls för att inte misslyckas. Nyckeln till att se till så att våra mentala egenskaper påverkar oss åt rätt riktning är att hantera de känslor som ligger bakom. Vi behöver alltså lära oss att hantera de känslor vi känner på ett sätt som gör att dem inte påverkar våra prestationer på ett negativt sätt. Vi vill istället att känslorna ska påverka våra prestationer på ett positivt sätt.

Att skapa självinsikt och lära känna de känslor vi påverkas av är för mig grunden inom mental träning. Vi kan då se till så att känslorna påverkar våra prestationer positivt. Därför vågar jag påstå att alla som på något sätt presterar något skulle öka sina resultat genom mental träning.

Ställ dig nu återigen frågan ”Hur stor del av dina prestationer är mentalt?”
image
Kim Werth
Sports Performance Mental Coach
Fighting Mentality

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.