Psykisk hälsa och träning :)

Crossfit, Gladiatorerna 9 okt 2016

I fredags så var jag i Vänersborg och föreläste för alla i årskurs 4-6. Föresläsningen var anordnad av Socialförvaltning i Vänersborg som anordnar en rad aktiviteter och föreläsningar under året för ungdomar och deras föräldrar på temat Psykisk Hälsa, ett riktigt bra initiativ och arbete.

Det är 1500 barn som går i 4-6 klass i Vänersborg och det krävdes 3 såhär fullsatta föreläsningar för att jag skulle få prata inför alla 🙂

Psykisk hälsa handlar i stort om att må bra genom så stor del av livet som möjligt.

Jag pratade om min uppväxt, hur det var att vara mobbad för att heta Blaha i efternamn, varför jag började träna och hur träningen och idrotten ledde till att jag fick vänner, att jag började må bra och hur den även ledde till att jag blev gladiator. Jag berättade även om hur jag skadade mig allvarlig i en skidolycka (nära att de amputerade mitt ben) och om resan tillbaka till att kunna springa igen och hur man motiverar sig själv i tuffa situationer. Jag pratade också om varför jag tränar idag och varför jag tycket alla ska träna något genom hela livet.

De viktigaste sakerna för att må bra för mig är att man är snäll mot andra och respekterar att vi alla är olika, är man snäll så är andra snälla tillbaka, det mår man bra av. Och att man hittar någon fysisk aktivitet eller träningsform som man gör genom hela livet, det finns många studier som visar att fysisk aktivitet skapar psykiskt välmående och jag är övertygad om att alla mår bättre av att röra på sig.

Alla barnen jag föreläste för lovade att vara snälla mot varandra! 🙂

Och jag lovade att lägga upp de 3 mega-selfi bilder vi tog så här kommer dem 😉Efter föreläsningarna så försökte jag ta kort med så många som möjligt, jag hann inte med alla 1500 men en hel del. Och jag har aldrig fått så många kramar på en och samma dag, det värmde och jag vill tacka alla som kom, det var riktigt kul att föreläsa för er och träffa er, tack!

Igår var jag med barnen på Leos Lekland och röjde i 3 h, riktigt kul.

Sen körde jag mitt pass.

8/10

Quadruped hip cars – ett höft rörlighets test som min coach ville att jag filmade, så här kommer den:

A1 – Hollow body hang from pullup bar 30 sec, rest 60 sec
A2 – Bent knee hollow body hold 30 sec, rest 60 sec x 5 sets
B1 – Half kneeling 1-arm landmine press x 6/arm (slow controlled movement), rest 30 sec bt arms, 60 sec after both

En övning som känns bra och där jag försöker driva igenom så fort jag kan, ger en bra stretch i lats samtidigt. Här har ni video på den.

B2 – Banded face pulls x 8-10 (initiate and finish movement through scapulae), rest 60 sec x 5 sets
C – Elevated childs pose with neutral spine – 30 sec on, 90 sec rest x 5 sets
D – 1-arm KB windmills x 5/side, rest 60 sec bt sides x 4 sets each (light load)
E – Assault bike 2:30 @ 85% effort, 30 sec rest x 6 sets (sustainable pacing, each set should be close to the same number of cals)

Feedback: det mesta kändes bra. I windmills körde jag med 16 kg och höger börjar komma ifatt vänster lite, känns bättre och bättre. Assault biken var jobbigare än vanligt, jag kunde inte ens hålla samma tempo som när jag 30 min för kalorier, gjorde ca 40 kcal per set.

Har även kört ett pass idag.

9/10

5 sets, rest 1 min

Air bike 60 sec moderate pace (300ish watts), directly into 6/leg low box bulgarian step ups (adjust height as needed to ensure no hip pain) and 12 russian swings at 2pd

5 sets, rest 1 min

Row 60 sec moderate pace (1:45-1:50/500m), directly into 3 lean away pullups at 31X1 tempo + 3 ring dips @ 22X2 tempo

For time, 21-15-9

  • DB squat cleans @ 30lbs/hand
  • Ring pushups
  • sprawls (no pushup burpees)

Feedback: Första 2 delarna gick bra. Går upp på 50 cm låda, måste ta i mycket mer med höger men det är ok i ljumsken, känns lite. Lean away känns som en bra övning för mig, jobbig på ett bra sätt. WODen gick sådär, hade inte riktigt kraft för att gå stenhårt, tog 9:20. DB squat cleans kändes lite i ljumsken och var ovant.

Jag mår bra av att träna och efter var humöret på topp när jag skulle hämta tjejerna på ridningen 🙂

Så mitt tipps till er som vill må bra är, smile and flex, smile and flex 😉

/P

2 kommentarer

Erik törnqvist 10 okt 2016

jag gillade den bilden med klassen jag såg mig och jag skrattade 😀

Svara

Ja träning gör att man mår bättre psykiskt 🙂

Svara

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.