19% kroppsfett, vad i…!!!???

14 mar 2016

BodPod-mätningen visade att mängden kroppsfett jag gick omkring med motsvarade 19%!!! Nitton procent!!!

Det som skulle bli en motivationshöjande återkoppling till mig själv slutade med en kalldusch istället.

Måndagen den 18 januari minns jag hur förvirrad jag kände mig när jag tog emot papperet med resultatet i min hand. Vad i h-vete hände här…?!

Något var uppenbarligen helt galet! Antingen hade jag efter drygt ett år av, skall vi säga höjd kroppsmedvetenhet hos mig själv, totalt tappat greppet och slutat se skillnad på muskler och fett eller också hade det blivit generalknas någonstans! PodBod anses vara en väldigt tillförlitlig metod för att mäta mängden kroppsfett, står det 19% så är det väl det…

Ok, vänta nu, nästan med paniken krypande i kroppen började jag syna BodPod-resultatets siffror i detalj. Enligt uppmätt resultat hade jag alltså på fyra månader, trots hård styrketräning med styrkeökningar i gymmet och kaloriunderskott, lyckats med:

 • En total viktuppgång på ca 2 kg
 • Tappat 3,3 kg fettfri massa (muskler)
 • Och följaktligen lagt på mig dryga 5 kg rent fett! Inte vätska utan RENT fett!
robert_20160312_taby
Formcheck början av mars 2016

Efter några dagars funderande insåg jag att oavsett om jag nu låg på 10, 15 eller 20 % kroppsfett så avvek helt enkelt min senaste mätning för mycket från mina tidigare mätningar för att det skulle kunna anses ligga inom felmarginalen och var därför ett helt orimligt resultat:

 • 2015-02-23 – Kroppsvikt 92,5 kg, fettmassa 24,7 kg
 • 2015-05-06 – Kroppsvikt 87 kg, fettmassa 19,2 kg
 • 2015-09-18 – Kroppsvikt 80 kg, fettmassa 10,5 kg
 • 2016-01-18 – Kroppsvikt 82 kg, fettmassa 15,6 kg

Efter en lugnare december månad med julmat och nyårsfirande hade jag snarare gissat på ett resultat i linje med:

 • 2016-01-18 – Kroppsvikt 82 kg, fettmassa 11 kg

Jag har gjort samtliga BodPod mätningar hos Ylab i Stockholm. De har känts seriösa och bra. Självklart påtalade jag för dem att jag inte kunde se det rimliga i min sista mätning men upplevde aldrig att jag fick ett bra svar. Fick snarare känslan av att de var rätt ointresserade av mina frågor och mitt resonemang kring rimligheten i resultatet. Kanske kände de sig trängda då jag ifrågasatte och undrade om de kalibrerat om sin utrustning, uppdaterat mjukvara eller om det fanns liknande omständigheter som skulle kunna förklara avvikelsen. Nej, var svaret det hade inte skett någon förändring på något sätt. Visade mätningen att jag lagt på mig 5 kg fett så var det nog så konstaterade de. Jag noterade dock att layouten på det utskrivna mätprotokollet såg helt annorlunda ut jämfört med de tre tidigare gångerna så jag skulle inte vara förvånad om det trots allt skett någon form av uppdatering i systemet ändå men som de inte berättade om.

Tog några veckor att smälta detta, det blev något som låg i bakhuvudet och skavde. Det störde definitivt mitt fokus och min övertygelse om att vara på väg mot min målbild. Har jag backat så mycket? Har kroppen totalt kraschat ihop? Började ifrågasätta mig själv och framför allt min självbild rätt rejält. Det är lätt att säga att man inte skall tillskriva för mycket betydelse till fettmätningar och de resultat de visar. Man fnyser och säger för sig själv att ”Det är ju bara siffror på ett papper”.

Fast samtidigt vet alla att det är lätt att glädjas åt positiva siffror! Sanna eller inte spelar ingen roll, är förväntan en viktminskning, lägre andel kroppsfett eller kanske t.o.m. en viktökning så känns det ändå bra när en våg, ett måttbandet eller en kaliper bekräftar vår förhoppning. På samma sätt är det oundvikligt att känna besvikelse, frustration och håglöshet när samma våg, måttband eller kaliper vittnar om en utveckling i motsatt riktning som den önskade.

Hur skulle jag gå vidare från ett sådant bakslag? Inom kort berättar jag mer om hur jag gick vidare och hur BodPod egentligen fungerar.

/Robert

3 kommentarer

Gabriel Klappenbach 7 sep 2017

Hej!
Jag och min fru tränar/deffar mycket noggrant, och exakt samma sak hände oss vid en mätning. Den var helt off. Tidigare mätningar hos Ylab har alla visat en tydlig trend, men plötsligt visade den en stor höjning i fettmassa HOS OSS BÅDA. Några dagar senare gick vi till ett annat ställe och gjorde mätning, och då visade ett resultat som följde vår kruva (förväntat resultat alltså).
Så ja, det verkar som att bodpod ibland kan ge helt knasigt resultat. Samma sak inträffade på ett annat ställe där vi körde bodpod. Så jag känner att jag inte kan lita helt på bodpod tyvärr.

Svara
  Robert Åberg
  Robert Åberg 9 okt 2017

  Hej Gabriel! Ursäkta sent svar. Precis som du upplever även jag att BodPod har en osäkerhetsfaktor som kan ge väligt märkliga ”fenomen”. Känner man inte till hur beräkningen i BodPod görs så inser man inte hur fel det kan bli om t.ex. vågen man väger sig på är bara det minsta lilla felkalibrerad. Följer man sin deff under längre tid är det därför extremt viktigt att både vikt och volymmätning i samband med BodPod sker på exakt samma sätt och med instrumenten kalibrerade exakt likadant. Annars riskerar man att kurvan visar för mycket högre eller lägre fett% i förhållande till den egentliga utvecklingen.

  Svara
   Gabriel Klappenbach 9 okt 2017

   Jag undrar även om det inte kan spela roll vilken temperatur rummet har där mätningen sker.
   Vill minnas att det va rätt varmt när felet skedde.

   Svara

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.