
I ett tidigare inlägg från oktober förra året skrev jag lite kring vad som fick mig att påbörja min förändringens resa. Kortfattat konstaterade jag då att min befintliga mängd muskelmassa faktiskt var så pass hög att mitt intresse väcktes. Det kändes liksom ”lönt” att ta tag i eländet! Ett faktum som motiverade mig att sätta igång och komma i form på allvar!
Men det räcker naturligtvis inte. Mängden kroppsfett måste komma ner på tillräckligt låga nivåer. Med min startpunkt som överviktig, blev mitt första mål att komma till någon form av ”normalläge”, d.v.s. en hyfsad off-season vikt. Fast uppriktigt sagt så skippade jag den målbilden och satta målbilden ”rippad och klar” på en gång, även om jag så här i efterhand inser att resultatet kanske blev närmare ett normalläge än ett ”rippad och klar-läge” 😉 .
Vid min första BodPod-mätning för ca ett år sedan (23 februari 2015) vägde jag 92,5 kg och hade en fettfri vikt på 67,8 kg. Det motsvarar föga smickrande 26,7% kroppsfett.
18 September 2015, ca 7 månader senare gjorde jag åter igen en BodPod-mätning. Vågen visade 80,2 kg och min fettfria vikt uppmättes till 69,7 kg! Motsvarade ca 13% kroppsfett! Över all förväntan! Inom felmarginal eller inte, nu fick jag bekräftat känslan av styrkeökningar i gymmet tillsammans med synliga resultat i spegeln! Sammanfattningsvis så lång kunde jag konstatera en viktminskning från första mätningen med ca 12 kg men samtidigt en höjning av min FFMI från ca 22,8 till 23,4! Det kändes otroligt och helt fantastiskt!
Den observante kommer ihåg att jag i slutet av Januari i år faktiskt nämnde att jag skulle göra ytterligare en BodPod-mätning. Jag har inte redovisat den mätningen ännu men lovar att återkomma kring den mätningen senare här på bloggen.
FFMI, kroppsfett och kroppskomposition
FFMI ger oss möjligheten att kvantifiera och beskriva mängden fettfri massa i förhållande till vår kroppslängd. Den talar dock inte om hur mycket fett som ofta täcker denna massa i form av underhudsfett. Men ett högt FFMI ger goda potential till att åstadkomma en kroppskomposition som motsvarar idealen inom fitness. Samtidigt inser vem som helst att ett FFMI på 24 med 20% kroppsfett inte alls ger samma kroppskomposition och visuella intryck som ett FFMI på 24 med 5% kroppsfett.
En del av min a-ha upplevelse var att jag genom att studera bilder och fakta tillgängliga på nätet kunde konstatera att även om FFMI sjunker från högre nivåer och ner mot t.ex. 21-22 så kommer det visuella intrycket ändå vara väldigt påtagligt när mängden kroppsfett reduceras <10%.
För min egen del skulle jag gissa att jag skulle trivas bättre med FFMI 22 och låt oss säga 10% kroppsfett än med FFMI 24 med 20% kroppsfett, åtminstone sett över tid. Därmed inte sagt att jag inte skulle vilja bygga muskelmassa och nå ett FFMI runt 24! Men då utan de där 20% kroppsfett och det lär ju ta sin tid! 😉
Man skall ha klart för sig att mängden muskelmassa skiljer sig ganska rejält åt mellan t.ex. FFMI 23 och FFMI 25. I mitt fall exakt 6 kg ren muskelmassa vilket man absolut inte lägger på sig på en kvart. Vi pratar snarare storleksordning år av välplanerad kosthållning och målmedveten styrketräning utan skador för att lyckas lägga på sig ytterligare 6 kg ren muskelmassa.
FFMI har hjälpt mig att kanske framför allt mentalt kunna tänka kring ökning av muskelmassa när mycket att min praktiska träning och kosthållning det senaste året har handlat om viktminskning och bli av med fett. Jag är övertygad om att positiva tankar kring muskeltillväxt under detta år med långa perioder av kaloriunderskott hjälpt kroppen att svara upp mot de målbilder som jag haft och fortfarande har! Målet har hela tiden varit att bibehålla min muskelmassa och under resans gång lyckades jag dessutom passera den för mig magiska gränsen FFMI 23!
/Robert