Kosttillskott funkar det?

15 aug 2015

Som jag tidigare varit inne på har jag valt att komplettera min kost med kosttillskott. Just nu är det specifikt dessa jag använder:

  • Proteinpulver
  • Omega 3
  • CLA
  • Multivitamin
  • Glutamin
  • Kreatinpyruvat
  • BCAA

I och med att jag håller en relativt strikt diet med fokus på hög mängd protein och samtidigt hårt begränsad mängd kalorier så har det känts rätt att komplettera med extra vitaminer och mineraler. Bara för att undvika att det skulle uppstå brist.

Omega 3 är som de flesta vet en essentiell fettsyra och måste därför tillföras kroppen via kosten. Omega 3 skall enligt flera källor ha flera positiva egenskaper. Läste en artikel som argumenterade för att intaget Omega 3 och Omega 6 behöver vara i balans för att kroppen skall svara med lagom inflammation vid t.ex. skador. De livsmedel vi köper idag innehåller generellt set mindre omega 3 än tidigare bl.a. beroende på att livsmedelsindustrin gärna ”processar bort” den typen av fett då den ger produkterna en är kortare hållbarhet. Fet fisk (lax) äter jag ibland men inte så ofta nu då det lätt blir för många kalorier då. Ett Omega 3 tillskott känns motiverat!

Glutamin påverkar proteinsyntesen och skall ge bättre återhämtning och bättre muskeltillväxt. Med hård styrketräning och kaloriunderskott är all hjälp att bibehålla muskelmassa positivt! 🙂

BCAA innehåller aminosyror av de slag som anses vara särskilt viktiga i muskelbyggande protein. Jag tar BCAA före och efter träning för att kroppen skall befinna sig i en positiv muskelproteinbalans, allt för att förhindra att jag tappar muskelmassa under diet.

robert_kosttillskott

PWO och andra prestationshöjande tillskott funkar oftast inte alls för mig. Många PWO innehåller bl.a. koffein och jag mår inte bra av koffein. Blir skakis, yr och allmänt dåligt. En kopp kaffe kan ibland fungera, men två blir för mycket. Det enda prestationshöjande tillskott jag därför nyttjar är i princip kreatin. Just nu kör jag med kreatinpyruvat som inte kräver en uppladdningsfas utan intas 1 timme innan träning. Om det är bättre eller sämre än ”vanligt” kreatinmonohydrat vågar jag inte säga. Dock upplever jag en positiv effekt av kreatin, man orkar mer!

Summering

Är det värt pengarna? Fungerar dessa tillskott? Kreatin skulle jag säga ja, det fungerar det märks när man lyfter tunga vikter!
När det gäller Omega 3, glutamin och BCAA vet jag inte men givet den satsning jag nu gör skulle jag säga att ja, jag vill inte vara utan tillskotten! De är en del i den helhet som jag försöker skapa för att nå mitt mål! Kost, träning, vila, sömn osv. alla delar måste vara med, kosttillskotten är en del av  den helheten, jag tror inte att kosttillskotten i sig gör mirakel men tillsammans med övriga komponenter ger det effekt.

/Robert

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.