Mätning av kroppsfett Hur har det gått så långt?

24 jun 2015

Att jag var fet och överviktigt visste jag men det kändes som en bra grej att faktiskt ta reda på hur mycket fett jag faktiskt måste göra mig av med för att ha en chans att nå den form jag satt som mål att nå!

robert_thailand
Thailand 2014

Så långt har jag gjort två stycken s.k BodPod-mätningar under 2015. Det finns flera aktörer här i Stockholmsregionen som erbjuder tjänsten, bara att boka en tid. Metoden verkar anses som tillförlitlig av många utifrån den information jag lyckats hitta på nätet.

Den 23 februari såg mina siffror ut så här:

Vikt: 92,5 kg
Fett: 26,7%
Fettfri massa: 73,3%

Jag hade redan tappat 2,5 kg från mina ursprungliga 95 och hade hoppats på att ligga under 25% men så var alltså inte fallet. Män som har högre värden än 20% (vissa källor säger 24%) kan sägas lida av övervikt eller fetma så det fanns definitivt anledning att ta tag i min träning och mina kostvanor. Det enda positiva i eländet var att jag åtminstone hade fått svart på vitt hur illa det faktiskt var ställt, det gick liksom inte att förneka situationen längre.

Den 6 maj hade jag lyckats förbättra siffrorna:

Vikt: 87,8 kg
Fett: 22,3%
Fettfri massa: 77,7%

Om jag inte tappat allt för mycket muskelmassa sedan den sista mätningen, borde min andel kroppsfett med min nuvarande vikt på 84,0 kg uppskattningsvis ligga någonstans kring 19%. Jag har i nuläget inte planerat in ytterligare mätningar eftersom jag nu vet ungefär var jag nu ligger och i vilken takt min mängd kroppsfett sjunker parallellt med min vikt.

19% är fortfarande en relativt hög siffra trots allt slit så långt… För att komma i bättre form än jag var 1998 behöver jag komma ner i nivåer <10%. Om mina kalkyler stämmer innebär det en målvikt runt 73-75 kg för en formtoppning. Det innebära att jag rent viktmässigt ”bara” avverkat knappt hälften av min resa…. Suck…

Tänker man för mycket på det sättet kan uppgiften minst sagt kännas en övermäktig, därför väljer jag nu att stenhårt fokusera på mitt nuvarande delmål: en morgonvikt på 80 kg.

Lyckas jag komma ner till 83 denna vecka är det ju ”bara” 3 kg kvar!

Genom att tänka positivt och i mindre steg på det här sättet, känns målen överkomliga och jag håller motivationen uppe! Detta är mitt absolut bästa tips! Sätt upp delmål som känns hyfsat nära i tid och kräver en insats som känns utmanande men ändå går att nå om man bara biter ihop och kämpar på, då kommer du definitivt närmare ditt slutgiltiga mål!

/Robert

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.