Ompröva mina sanningar

19 aug 2015

Så här ca 7-8 månader senare kan jag konstatera att denna resa har tvingat mig att se bortom mina egna föreställningar om vad som är möjligt och hur det skall åstadkommas när det gäller träning, diet och resultat. Framför allt en av mina sanningar har jag fått ompröva!

Förr, alltså någon gång på tidigt 90-tal, tränade jag ofta direkt efter ett stort mål mat med massor av kolhydrater (oftast pasta). Det gav bra ”tryck” i kroppen och det kändes som att man hade något att ”sätta emot” vikterna i gymmet. På den tiden fnös jag åt soppor och annat trams. Nej, riktig mat, mycket mat som gav tryck i gymmet skulle det vara. Pannkakor, köttbullar, pasta, ris, bröd, tonfisk, ägg i stora mängder var det som gällde.

Bilden av att mycket mat är ett måste för att orka träna tungt blev tidigt en ”sanning” för mig och har varit så i princip fram till nu...

dagens_lunch
Lunch på jobbet efter träning – en rätt blygsam portion

Faktum är att jag äter väldigt lite nu och samtidigt tränar jag minst lika tungt, kanske t.o.m. tyngre, än jag någonsin gjorde på 90-talet. Hur är det möjligt?

Nu är det inte så att jag efter 5 gurkskivor till frukost går till gymmet och kör 10:or på 150 kg i knäböj, absolut inte, men det jag vill komma till är att det går att köra ett bra mycket tyngre förmiddagspass än jag trodde på endast en proteindrink och 2 äggvitor till frukost! 😉

Ät mindre och lyft tyngre enkelt, eller?

Nej, inte jätteenkelt, åtminstone inte för mig. Jag har under de senaste halvåret tydligt märkt att jag behöver ”kompensera” när mängden kalorier blir färre.

marklyft_stadshagen
Jag äter mindre och lyfter mer!

Min upplevelse är att träning under diet med kaloriunderskott helt enkelt kräver mer mental fokus, koncentration och positiva tankebanor i samband med träning. Med rätt tankar, genuin här och nu känsla och fokusering så klarar jag av den där ”femman på 80”. Faktum är att jag fått öva mig på att slå bort tankar som min tidigare ”sanning” då den faktiskt är rent destruktiv. Tänk dig att ha följande tanke i bakhuvudet under ett helt träningspass i gymmet:

”Tung träning kräver mycket mat och jag äter just nu inte mycket mat d.v.s. min kropp orkar egentligen inte lyfta så här tunga vikter”

Utan fokus är det lätt att den typen av tankar smyger sig in precis när det är dags att leverera ett set. Då är det omöjligt att lyfta ut stången och leverera! Omöjligt!!! När det är dags för nästa set jobbar jag istället med att slå bort den typen av tankar och vara här och nu. Fokusera på att det är NU settet skall göras, det är NU kroppen skall jobba, inte sen, det är NU aktiviteten för att bibehålla muskelmassan på väg mot mitt mål äger rum!

Någon gång i vinter blir det dags att gå från ett kaloriunderskott till en kaloribalans eller kanske t.o.m. ett litet kaloriöverskott. På sätt och vis ser jag fram emot det. Inte för att jag längtar efter mat, hamburgare, pizza och annat. Nej, jag ser fram emot att få träna tungt med ett kaloriöverskott och få känna skillnaden. Kan jag göra snabbare ökningar? Blir jag starkare bara genom mer mat i magen? Men det blir senare, nu är det formtopp som gäller! 😉

Oavsett så går det att träna tungt med mindre mat i magen också! Det vet jag nu. 😉

Dags att sova!

/Robert

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.