Rädd för att tappa muskelmassa vid deff?

20 feb 2016

Så här med facit i hand hade jag inte behövt oroa mig för att tappa muskelmassa. När jag påbörjade min förändringens resa för ett år sedan trodde jag att det skulle vara en utmaning att inte tappa ett gram muskler och behålla min då fettfria massa på 67,8 kg. Jag misstänker att om jag vågen vid det tillfället hade visat att jag totalt vägde t.ex. 76 kg så hade min oro varit befogad.

robert_2012

Nu var det inte så. Vågen stod på ca 92,5 kg och jag hade rätt mycket kroppsfett ”att ta av”. Min erfarenhet efter ca ett år med en medveten strategi att tappa fettmassa:

Vid högre nivåer av kroppsfett (>20%) så behöver man initialt inte vara rädd för att tappa muskler trots kraftigt kaloriunderskott förutsatt att man samtidigt håller högt proteinintag och tränar tung styrketräning.

Mitt bästa tips för att nå framgång är att trots låg energinivå och konstant halvtom mage tvinga kroppen lyfta tyngre för varje vecka eller varannan vecka. Efter några veckor når man en nivå med väldigt få reps, säg 2-3:or. Lägg då in 1-2 veckor med lättare vikt och 12-20 reps per set. Efter det påbörja nästa fas av tyngre träning med en vikt där du klarar 10 reps. Öka vikten med några få kg, beroende på övning, veckan därpå med målsättningen att även klara att göra en 10:a. Blir det bara en 9:a så låt så vara. Nästa vecka ökar du några kilo till och siktar på en 9:a osv.

Det kan kännas ologiskt och på gränsen till galet men det fungerar! Jag kör i princip ingen cardio förutom lättare uppvärmning på crosstrainer eller trappmaskin innan mina styrkepass.

 robert_20160220

Nu är det dags att njuta av en skön lördagskväll med familjen! Det är Mello på G! 🙂

/Robert

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.