Upprätthålla fokus trots skada

24 sep 2015

Skadad – igen *suck*…

Påtvingade förändringar i träningsrutinen på grund av skada/smärta är dessvärre ett faktum igen. Förhoppningsvis skall det inte behöva ta flera månader den här gången men jag vet att jag har lätt att tappa modet när jag tvingas ”stå tillbaka” när man satt upp ett mål och kämpar för att nå det. Hade problem med höger knä förra veckan men körde på ungefär som vanligt. Däremot har ländryggen fått sig en rejäl omgång och dessvärre tror jag att jag på något sätt överbelastat den.

Körde tung bänkpress och sedan tunga marklyft dagen efter och det skulle jag nog inte gjort. Var ”trött” i ländryggen redan när jag påbörjade marklyftspasset. Hur som helst, har nu smärtor i ländryggen som strålar ner längs bak och ben. Stel som en pinne och dessutom krånglar höger knä ännu mer nu när det nerverna/musklerna längs hela höger ben känns väldigt irriterade. Igår var jag hos min naprapat och fick behandling. Det gjorde ont, men jag tror det var av godo även om det inte kändes så i morse när jag steg upp.

Det är i stunder som denna som den mentala utmaningen egentligen blir som störst. Det är lätt att man tappar modet och känner sig nedslagen av att inte kunna köra på enligt plan. I synnerhet om man är som mig, alltså lite av eller på, ”all in” eller inte alls. Så just nu håller jag mentalt på att ställa om och anpassa mig till de nya förutsättningarna. Att fortsätta tänka positvt och upprätthålla det som går för att nå mitt mål:

1. Så långt har jag inte tappat muskelmassa snarare byggt massa. D.v.s. några veckor av lättare styrketräning alternativ någon form av cardio är egentligen inte av ondo även om jag träningsmässigt känner mig mer tillfreds efter ett tungt styrketräningspass. Det är viktigt att jag kan fortsätter se till att förbruka kalorier.

2. Även om jag inte kommer att kunna träna tungt och få mental styrka och motivation genom hårda styrketräningspass kan jag fortfarande lägga energi på att upprätthålla dieten. Genom att fortsätta upprätthålla ett disciplinen kommer jag närmare mitt mål även om jag inte kan träna exakt på det sätt jag planerat.

3. Kroppen befinner sig just nu i väldig obalans, mitt knä är svullet och kroppen binder förmodligen mer vätska nu. Därför gäller det att inte se sifforna på vågen de närmaste veckorna som ett helt korrekt svar på min utveckling. Förmodligen kommer jag att strunta i att väga mig fram till dess att jag ser att kroppen släppt lite vätska och att jag ”känner” att jag tappat något kilo fett!

Så utmaningen för mig är att fortsätta och upprätthålla ett fokus på mitt mål trots att en viktig del i helheten måste stå tillbaka ett tag.
Idag blir det lite längre på motionscykeln och eventuellt några lättare set i bänkpressen.

/Robert

 

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.